«
  1. Anasayfa
  2. HAKKIMIZDA

HAKKIMIZDA

Yoktan var eden, her türlü övgünün sahibi Allâh’u Teâlâ’nın ismiyle sözlerimize başlar ve sadakatle deriz ki: Bizleri karanlıklardan aydınlığa çıkaran en-Nûr ve el-Hâdî olan Rabbimize hamd; O’nun seçilmiş pak Rasûlüne, ehli beytine ve ashabına da salâtu selâm olsun.

Rabbimizin izniyle bu bölümde sizlere -başlıklar altında- Minhâc Dergisi hakkında özlü bilgiler vereceğiz. Yardım ve başarı Allâh’tandır.

 

DERGİMİZİN YAYIN SÜRECİ

Minhâc Dergisi, ilk olarak Nisan 2022 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Derginin ilk sayısı Ramazan ayında neşredildiğinden “Ramazan Sayısı” adıyla çıkmıştır. Dergimiz, üç ayda bir e-dergi olarak okuyucuya sunulmakta olup, her bir sayısıyla ayrı bir kavramı ele almaktadır.

 

DERGİCİLİĞE BAKIŞIMIZ

Ehlince mâlumdur ki, dergicilik sadece okuma-yazma ile alakalı bir faaliyet değildir. Zira dergicilik, birçok farklı içeriği bir araya toplayan bir faaliyet alanı olduğundan, dergiler de birçok şeyi ifade ederler. “Bunlar nedir?” denirse, kısaca deriz ki:

  • Dergi, mektebtir. Fikriyât orada paylaşılır. Orada kavileşir. Orada ekolleşir. Oralardan dâvâ insanları, yazarlar yetişir. Oralardan yetişenler, insanları yetiştirecek insanlar olurlar. Minhâc Dergisi de okurlarıyla, yazarlarıyla ve hâdimleriyle İslâmî bir mekteb olup, fikriyâtını güzide yazarlar eliyle neşretmektedir.
  • Dergi, arşivdir. Dergiler aracılığıyla düşünceler ve hissiyat kalıcı bir aktarımla nesilden nesile aktarılır. Öyle ki dergiler, tarihin hafızası olur ve tarihe tanıklık ederler. Minhâc Dergisi de kendi arşiviyle tarihe tanıklığını tarihin hafızında saklamaktadır.
  • Dergi, dâvet ve iletişim aracı olup, kalplere ve akıllara bir köprüdür. Her ne kadar bugün “sosyal medya” denen “sosyal canavar” yediden yetmişe insanları olumsuz yönde etkilediyse de dergiler de matbu olanıyla ve dijitaliyle iletişimin bir aracı olup insanları etkilemektedirler. Dergiler, kalplerden kalplere köprü kurarak, dâveti gönülden gönüle taşırlar. Minhâc Dergisi de hak dâvetin hikmet üzere sunulması gerekliliğine binaen satırlar aracılığıyla sadırlara seslenmektedir.
  • Dergi, derttir. Dert ise söyletir. Dergicilik dertle ilgilidir. Derdi olanlar dergi çıkarır. Derdi olanlar dergiyi ayakta tutarlar. Derdi olanlar, dergiciliği kendi dâvâsı için dert edinirler. Minhâc Dergisi de İslâm’ın ve ümmetin dertleriyle dertlenenlerin dergisi olarak hizmetlerine devam etmektedir.
  • Dergi, dâvâdır. Dâvâsı ve derdi olmayanın ne sözü olabilir ki? Sözü olanlar hak ya da bâtıl bir dâvâsı olanlardır. Hak dâvânın erleri ecirlerini Rablerinden beklerler. Onlar için her bir harf, bir ecir aracıdır, sevaptır. Minhâc Dergisi hak dâvânın sancağını taşıyan dâvâ dergisidir.
  • Dergi, inançtır. Dergicilik belirli zorlukları barındırdığından inanç ve iddia olmadan dergi de olmaz. Dergi, inançla ayakta kalır ve iddia ile yürür. Dergi yürüdükçe onunla birlikte nesiller de büyür ve onlar da yürür ve yürütür. Minhâc Dergisi de kıyamın eri, bir akıncı beyi edâsıyla görevinin başındadır.
  • Dergi, medeniyettir. Yeni bir medeniyetin inşasında, toplumun şuur kazanmasında ve şuur seviyesinin yükselmesinde, düşünce ve fikriyâtın oluşumunda ve gelişiminde dergilerin büyük rolü olmuştur ve olacaktır. Minhâc Dergisi de İslâm medeniyetinin öz evladı olarak nesilleri mayalayacak büyük rolünü üstlenmiştir.

 

DERGİMİZİN HEDEFLERİ ve DÜSTURLARI

  • Dergimiz, isimler ve cisimler üzerinden değil, vakıalar ve hükümler üzerinden nasihatlerde ve yorumlarda bulunur.
  • Dergimiz, emri bi’l-maruf ve nehyi ani’l-münkeri merkeze alırken, faydasız polemiklere girmekten de kaçınır.
  • Dergimiz, ifsadı değil, ıslahı gâye edinmektedir.
  • Dergimiz, hayra öncü, şerre set olmayı düstur edinmiştir.
  • Dergimiz, mustazaf gurabanın sesi olmayı amaçlamaktadır.
  • Dergimiz, mazlum ümmetimizin hayrı için yola çıkmış olup, ümmete hayır getirecek meşru olan her çabayı göstermekten çekinmez.
  • Dergimiz hurafelerden arındırılmış sahih İslâm inancına dâvet etmektedir.
  • Dergimiz, tam bağımsız olarak yayın yapmakta olup, hiçbir yapıyla bir bağlantısı yoktur.
  • Dergimiz, ümmetin derdiyle dertlenen öncü şahsiyetlerin yetişmesi için bir mekteb görevi üstlenmiştir.
  • Dergimiz, yayınlarını herhangi maddî bir kaygı ile yapmamaktadır.

 

DERGİMİZİN YAYIN ALANI

Minhâc Dergisi, ailenin ve eğitimin ümmet ve toplum üzerindeki rolünün büyük olduğunu bildiğinden “aile ve eğitim dergisi” olarak hazırlanmaktadır. Bilindiği gibi; aile, toplumun en küçük yapı taşı olup, aileler sağlam olursa toplum da sağlam olur. Aile kurumu ayakta kalırsa, toplum da ayakta kalır. Hayırlı fertler, hayırlı ailelerde yetişir.

Günümüz dünyasında, aileye düşman olan şer güçler, nesillerin ifsat olması amacıyla aile kurumuna saldırmaktadırlar. Zira aile çökerse; ailesiz nesiller, yetim ve öksüz kalacaklar; böylece de şeytânın ve şeytânîlerin tuzaklarına daha çabuk düşeceklerdir.

İslâm’a ve ümmete hayırlı nesillerin yetişmesi için her Müslüman’ın yapması gerekenler olduğuna inanan dergimiz; insanımızı ve insanlığı şuurlandırıp, yıkıcı darbelere karşı uyararak, açılan yaraları tedavi etmeyi gâye edinmiştir.

Rabbimiz, bu gâye doğrultusunda muhlisâne gayretlerle, İslâm’a ve ümmete nice hayırlı ve faydalı sayılar çıkarabilmeyi bizlere nasip eylesin. Allâhumme âmin.

 

OKURLARDAN BEKLENTİMİZ

Ey akıl sahibleri! Rabbimizin buyurduğu üzere:

“İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve düşmanlık yolunda yardımlaşmayın. Allâh’tan korkun, çünkü Allâh’ın cezası çetindir.” [Maide: 5/2]

Bizler îmân ediyoruz ki hayırlı işlerde yardımlaşanlar, Allâh’u Teâlâ katında ecirde ortaktırlar, ecri paylaşırlar. Sizde ecirlere ortak olmak için; okuyup, okutarak ailenizin dergisine sahib çıkın.

Ehli imâna selâm ve duâ ile…

fi emânillâh…