«
  1. Anasayfa
  2. 9. SAYI / NİSAN 2024
  3. Bunları Biliyor musunuz?

Bunları Biliyor musunuz?

LOKMAN

Siz değerli Minhâc Dergisi okurlarını selâmların en güzeli ve en hayırlısı olan Allâh’ın selâmıyla selâmlayarak yazıma başlamak isterim. Es-Selâmu aleykum ve rahmetullâhi ve berekâtuhu. Yeni bir faydalı yazılar sayısında buluştuğumuz için Rabbimize sonsuz hamd ederim.

Giriş

Geçen yazılarımızın serisi olan “Ne, Neye Yarıyor?” konumuzun alt başlığı olarak bilinen ve oldukça ilgi çekip, merak uyandıran “Bunları Biliyor musunuz? konusunu taleb üzerine ana başlığa çeviriyoruz. Tüm Müslümanlara faydalı olmasını ulu Rabbimden temenni ediyorum.

Karpuz Çekirdeği Yemenin 9 Faydası Nelerdir?

Karpuz çekirdeği, mükemmel bir besin takviyesidir. Karpuz çekirdeği; potasyum, bakır, selenyum, çinko içerir ve sağlık açısından zengindir ve birçok faydası vardır. Kalp sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan şekeri seviyelerini kontrol eder. Maddeler halinde dokuz faydasını sayarsak, deriz ki:

(1) Karpuz çekirdeği, kalp sağlığını teşvik eder.

(2) Bağışıklık sistemini güçlendirir.

(3) Erkeklerde doğurganlığını artırır.

(4) Diyabet tedavisine yardımcı olur.

(5) Beyin sağlığını iyileştirir.

(6) Sindirim sağlığını iyileştirir.

(7) Saçları güçlendirir.

(8) Cilt problemlerini iyileştirir.

(9) Yaşlanmayı yavaşlatır.

Sadece 1/8 fincan karpuz çekirdeği, yaklaşık 10 gr protein sunar. Filizlendirme işlemi ise vücut tarafından emilmesi zor bileşikleri çekirdeklerden uzaklaştırır. Çekirdekler genel olarak protein, magnezyum, B vitaminleri, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri ile doludur. Bunların tümü kolesterol seviyelerini düşürür, iltihabı azaltır, kalp hastalığı ile felci önler. Karpuz tohumları ayrıca birkaç amino asit türüne sahiptir. Karpuz çekirdeklerinde bulunan amino asitler, kan basıncını düzenler ve koroner kalp hastalığının tedavisine yardımcı olur. Karpuz çekirdekleri ayrıca önemli vücut fonksiyonlarını destekleyen B vitaminleri açısından da zengindir. B vitaminleri, sinir ve sindirim sistemlerini destekler, cilt sağlığını korur. Ek olarak, demir, potasyum, bakır, magnezyum, manganez, sodyum, fosfor ve çinko açısından da zengindir.

Maydanoz Yemenin Sağlığa ve Cilde Faydaları Nelerdir?

Maydanoz yemeninde sağlık için faydaları çoktur. Bunları da on maddede değerlendirelim:

(1) Maydanoz, kan şekerini düzenler.

(2) Böbrek sağlığını korur.

(3) Kanseri önler.

(4) Kalp sağlığını iyileştirir.

(5) Kemik sağlığını destekler.

(6) Sindirime yardımcı olabilir.

(7) Bağışıklık sistemini güçlendirir.

(8) Karaciğer sağlığını iyileştirir.

(9) Antibakteriyel özelliğe sahiptir.

(10) Göz sağlığını korur.

Maydanoz, genellikle yiyeceklerde garnitür olarak kullanılan otsu yeşil yapraklı bir bitkidir. Akdeniz’e özgüdür. Tarih boyunca besin açısından zengin, şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Anekdot raporlara göre, maydanoz kan basıncını, kolesterol seviyelerini ve alerji semptomlarını düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, sabun, krem ve parfüm yapımında kullanılabilir. Cilde faydalı antimikrobiyal ve anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Şitli tariflerde sapları, yaprakları ve tohumları kullanılabilir. Yarım fincan (30 gr) taze, kıyılmış maydanoz 11 kalori, 2 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 1 gram yağ ve 1 gram lif içerir. A vitamini (8424 IU), C vitamini (133 mg), K vitamini (1640 mg), folik asit (152 mg) ve potasyum (554 mg) açısından zengin bir kaynaktır. Maydanoz ayrıca antioksidan özelliklere sahip flavonoidler, karotenoidler içerir.

Maydanoz, Böbrek Dostudur

Maydanoz doğal bir diüretiktir ve toksinlerin ve mikropların vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Çalışmalar, maydanoz tohumu ekstresi ile beslenen farelerin daha fazla idrar çıkışı gösterdiğini göstermiştir. Maydanoz, böbreklerde idrar regülasyonunda yer alan sodyum potasyum pompasını engelleyebilir. Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar, maydanoz tüketiminin böbrek sorunları olan farelerde iyileşmeye neden olduğunu göstermiştir.

Maydanoz, Kanseri Önleyicidir

Maydanoz, kanser önleyici özelliklere sahip olduğu bilinen flavonoidler açısından zengindir. Flavonoidler hücre büyümesini engeller ve oksidatif stresi azaltır. Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar, maydanoz tohumlarında bulunan apigeninin, kanser hücrelerini öldürmeye ve tümörlerin boyutunu küçültmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Kanser hücre dizileri üzerine yapılan araştırmalar, apigeninin kolorektal kanserde anti-proliferasyon, anti-inflamasyon ve anti-metastaz özellikler gösterdiğini bulmuştur. Apigeninin ayrıca meme kanseri üzerinde anti-kanserojen etkisi olduğu bulunmuştur. Maydanozda ayrıca anti-kanserojen bir madde olan luteolin vardır. Araştırmalar, luteolinin kolorektal kanseri önleyici etkilerinin olabileceğini belirtmiştir. Maydanoz ayrıca meme, cilt, kolon ve prostat kanserlerinin tedavisinde umut verici sonuçları olan karnosol açısından zengindir.

Kas ve Kemik Sağlığı için En İyi 11 Yiyecek Nelerdir?

Kas ve kemik sağlığı açısından tüketilmesi gereken besinler vardır; biz burada bunlardan on bir tanesini sıralıyoruz. Bunlar:

(1) Yoğurt

(2) Süt

(3) Koyu Yapraklı Yeşiller

(4) Peynir

(5) Balık

(6) Yumurta

(7) Badem Ezmesi

(8) Brokoli

(9) Tohumlar

(10) Kuruyemişler

(11) Baklagiller

Kas ve kemik sağlığı yaşlılıkla birlikte zayıflar. Sağlıksız bir diyet ve genetik durum kişiyi ağırlaştırabilir ve kırılgan kemiklere neden olabilir. Kas ve kemik sağlığı için, sağlıklı yiyecekleri günlük diyetinize dahil etmek, çeşitli rahatsızlıkları önleyebilir ve tıbbi masraflardan tasarruf ettirebilir. Bir tahmine göre, her yıl sağlıksız kas ve kemik kütleri nedeniyle 8,9 milyon kırık meydana gelir. Kadınlarda kemik yoğunluğu 30 yaşından itibaren azalır, bu da kadınları kırıklara ve erken yaşlanmaya yatkın hale getirir.

İngiltere’ye bağlı Ulusal Sağlık Sistemi’ne göre, kalsiyum ve D vitamini yönünden zengin yiyecekleri beslenmemize dahil etmek, kas ve kemik sağlığını iyileştirmenin en iyi ve en etkili yollarından biridir.

Yoğurt

Yoğurt, probiyotikler, kalsiyum, potasyum ve D, A ve folat vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Bilim adamları, günlük olarak yoğurt tüketiminin kemik kırıklarını önlemeye yardımcı olduğunu bulmuştur. Zayıf kemikleriniz varsa, kalsiyum ile zenginleştirilmiş yoğurt tüketmek en iyisidir. Günde yaklaşık üç porsiyon yoğurt tüketin. Bunu smoothi’lelerinize veya kahvaltı kasenize ekleyebilir, salata sosu yapabilir veya meyve salatalarına ekleyebilirsiniz.

Peynir

Peynir, sütten yapılır ve harika bir kalsiyum kaynağıdır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini, çinko ve fosfor bakımından da zengindir. Peyniri düzenli olarak tüketerek, [tabi herhangi bir (otoimmün) hastalığınız yok ise] sadece yiyeceklerinize lezzet ve tat katmakla kalmaz, aynı zamanda kemiklerinizin kırılgan hale gelmesini de önleyebilirsiniz. Laktoz intoleransınız varsa, laktoz içermeyen veya hiç içermeyen cheddar peyniri tüketebilirsiniz. Günde yaklaşık yarım ila bir ons peynir tüketin.

Balık

Sardalya, ton balığı, yayın balığı, pisi balığı, uskumru, ringa balığı, alabalık, morina ve somon (besleme olmayan) (avcılık olan) balıklar, iyi D vitamini kaynaklarıdır. D vitamini, kemik mineralizasyonunu destekler. Ayrıca, D vitamini olmadan kemiklerin kalsiyumu iyi bir şekilde emmesi mümkün değildir.

Yumurta

Yumurta sarısı, tabiki (serbest dolaşan tavuk yumurtası) D, A, E ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin harika bir kaynağıdır. Vitamin D, kalsiyumun emilmesine ve kemik sağlığını iyileştirmesine yardımcı olur. Yumurta sarısı, güçlü kemikler, sağlıklı bir beyin ve iyi görme için önemli olan besinleri sağlar. Günde bir veya iki yumurta tüketmek, genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak yumurta tüketirken sadece beyazı veya sarısı yerine yumurtanın tamamını yemeniz gerekir.

Badem Ezmesi

Badem ezmesi, tabiki (rafine şeker ilavesiz olan) kas ve kemik sağlığı için önemli olan besinleri sağlar. Badem ezmesi, protein ve kalsiyum bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Bu vegan ezmesi, kolesterolden düşük, zengin ve lezzetli bir tada sahiptir ve kalbinizi korur. Badem ezmesini smoothie’lere, kahvaltı kaselerine ve tatlılara ekleyebilirsiniz. Günde 1-2 yemek kaşığı badem tüketmeniz tavsiye edilir.

Kuruyemişler

Kuruyemişler, sağlıklı ve besleyici bir besin kaynağıdır. Sağlıklı yağlar, omega-3 yağ asitleri ve protein bakımından zengindir. Araştırmalara göre, her gün 2 kaşık (çiğ) kuruyemiş tüketmek genel sağlığı iyileştirir. Kas ve kemik sağlığını güçlendirir. Kuruyemişleri bütün olarak yiyebilir veya ezip smoothie’lere, kahvaltılara ve salatalara ekleyebilirsiniz.

Baklagiller

Baklagiller, temel olarak protein bakımından zengindir. Ayrıca kalsiyum, fosfor, potasyum ve omega-3 yağ asitleri de içerir. Araştırmalar, baklagil tüketiminin kemik erimesini önlemeye yardımcı olabileceğini kanıtlamıştır. Kas ve kemik sağlığı için fasulye, mercimek, barbunya ve nohut tüketebilirsiniz.

Beynimiz Nasıl Yenilenir?

25 Yaşından itibaren beyin hücrelerimizi doğal olarak kaybetmeye başlarız. Son yapılan araştırmalar yaşam stilinizi doğru seçerseniz beyin hücrelerimizi geri kazanabildiğimizi gösteriyor.

Neler Yapmalıyız?

Yazımızın sonunda “neler yapmalıyız?” sorusuna altı cevap vereceğiz. Bunların yapılması sağlığımız için önemlidir.

(1) Yaban Mersini Tüketmek: İçindeki antosiyanin maddesi beyinde yeni nöron oluşmasını sağlıyor.

(2) Egzersiz Yapmak: Egzersizle üretilen FNDC5 adı verilen protein beyinde yeni sinirsel bağlantılar oluşturduğunu kanıtlamıştır.

(3) Omega­­-3 Almak: Günlük diyetinize ceviz, avokado, chia tohumu, zeytin yağı ve keten tohumu katın.

(4) Yeşil Çay İçmek: İçindeki EGCG maddesi yeni nöron oluşumunu destekler.

(5) Zerdeçal Tüketmek: Zarar görmüş beyin hücrelerini tamir etme özelliği vardır.

(6) Kur’ân-ı Kerîm Okumak: Hergün düzenli Kur’ân okumanın insan beyni üzerinde olumlu gelişmelere sebep olduğu ve beyin hücrelerinin yenilenip şifa bulmasına neden olduğu şu ayeti celileyle kanıtlanmıştır.

“Biz, Kur’ân’dan, mü‘minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz. Zalimlerin ise Kur’ân, ancak zararını arttırır.” [İsrâ: 17/82]

Değerli okurlarımız! Bir sonraki faydalı yazımızda buluşabimeyi yüce Allâh’tan dilerim.

Kalın sağlıcakla…

Minhâc Dergisi 9. Sayı | Nisan 2024 | Olcay Lokman

Bir Cevap Yaz