«
  1. Anasayfa
  2. 1. SAYI / NİSAN 2022
  3. Dergi’den

Dergi’den

dergi

Yoktan var eden, her türlü övgünün sahibi Allâh’u Teâlâ’nın ismiyle söze başlarız. Ve ardından sadakatle deriz ki: Bizleri karanlıklardan aydınlığa çıkaran en-Nur ve el-Hadi olan Rabbimize hamd; O’nun seçilmiş pak Rasulüne, ehli beytine ve ashabına da salâtu selâm olsun.

Değerli Okuyucular!

Malumunuzdur ki, dergicilik faaliyeti sadece okuma-yazma ile alakalı değildir. Zira dergicilik, birçok farklı içeriği bir araya toplayan bir faaliyet alanı olduğundan, dergiler de birçok şeyi ifade ederler. “Bunlar nedir?” denirse, deriz ki:

Dergi, okuruyla, yazarıyla ve hadimleriyle bir mektebtir. Fikriyat orada paylaşılır. Orada kavileşir. Orada ekolleşir. Oralardan dava insanları, yazarlar yetişir. Oralardan yetişenler, insanları yetiştirecek insanlar olurlar.

Dergi, arşivdir. Dergiler aracılığıyla düşünceler ve hissiyat kalıcı bir aktarımla nesilden nesile aktarılır. Öyle ki dergiler, tarihin hafızası olur ve tarihe tanıklık ederler.

Dergi, davet ve iletişim aracı olup, kalplere ve akıllara bir köprüdür. Her ne kadar bugün “sosyal medya” denen “sosyal canavar”, yediden yetmişe insanları etkilediyse de; dergiler de matbu olanı ve dijitaliyle iletişimin bir aracı olup insanları etkilerler. Dergiler, kalplerden kalplere köprü kurarak, daveti gönülden gönüle taşırlar.

Dergi, derttir. Dert ise söyletir. Dergicilik dertle ilgilidir. Derdi olanlar dergi çıkarır. Derdi olanlar dergiyi ayakta tutarlar. Derdi olanlar, dergiciliği kendi davası için dert edinirler.

Dergi, davadır. Davası ve derdi olmayanın ne sözü olabilir ki? Sözü olanlar hak ya da batıl bir davası olanlardır. Hak davanın erleri ecirlerini Rablerinden beklerler. Onlar için her bir harf, bir ecir aracıdır, sevaptır.

Dergi, inançtır. Dergicilik belirli zorlukları barındırdığından inanç ve iddia olmadan dergide olmaz. Dergi, inançla ayakta kalır ve iddia ile yürür. Dergi yürüdükçe onunla birlikte nesillerde büyür ve onlarda yürür ve yürütür.

Dergi, medeniyettir. Yeni bir medeniyetin inşasında, toplumun şuur kazanmasında ve şuur seviyesinin yükselmesinde, düşünce ve fikriyatın oluşumunda ve gelişiminde dergilerin büyük rolü olmuştur ve olacaktır.

Derginin fonksiyonlarından bahsettikten sonra:

Değerli Müslümanlar! Malumunuzdur ki Rabbimizin izniyle yeni bir Ramazan Ayı’na ulaşmış bulunuyoruz. Ramazan Ayı, bizim için çok şeyleri ifade eder:

Ramazan, Rabbimizin bizler için seçtiği arınma ayıdır. Bu ay ayların sultanı olup; arınanların gelmesini beklediği, giderken de üzüldüğü tezkiye ayıdır.

Ramazan, vahyin ayıdır. İlâhi vahyin ilk gelişi için seçilen aydır Ramazan. Maddi ve manevi bereketler bu ayda mahlukata ulaşır. Çalışanlar, bu ayda çok kazanır. Bu ay, manevi kazanımların ayıdır.

Ramazan, zafer ve fetih ayıdır. Bedir Harbi’nin zaferi, Ramazan ayında vuku bulmuşken; yine Mekke’nin fethi de Ramazan ayında gerçekleşmiştir.

Rabbimizden niyazımız Ramazan’ın tüm hayırlarından bizleri de istifade ettirmesidir. O’nun bizlere olan ikramlarından birisi de aile ve eğitim dergimiz olan Minhâc Dergisi’nin yayın hayatına başlamasıdır.

Elhamdulillâhi hamden kesirân…

İfade ettiğimiz üzere dergimiz aile ve eğitim dergisidir. Zira bilindiği üzere; aile, toplumun en küçük yapı taşı olup, aileler sağlam olursa toplum da sağlam olur. Aile kurumu ayakta kalırsa, toplum da ayakta kalır. Hayırlı fertler, hayırlı ailelerde yetişir.

Ne hazindir ki; her şeyin hızlıca bozulduğu şu ahir zamanda aileler de bu bozulmadan paylarını çokça aldılar. Müslümanların aileleri de (ebeveynleri ve çocuklarıyla birlikte) büyük darbeler aldı ve halen almakta. Tüm dünyada, aileye düşman olan şer güçler, aile kurumuna saldırarak, nesillerin ifsat olmasını amaçlamaktalar. Zira aile çökerse; ailesiz nesiller, yetim ve öksüz kalacaklar, şeytanın ve şeytanîlerin tuzaklarına daha çabuk düşeceklerdir.

İslâm’a ve Ümmete hayırlı nesillerin yetişmesi için her Müslüman’ın yapması gerekenler olduğuna inanan dergimizin gayesi ise; insanımızı ve insanlığı şuurlandırıp, yıkıcı darbelere karşı uyarmak ve açılan yaraları tedavi etmeye yöneliktir. Rabbimiz, bu gaye doğrultusunda muhlisane gayretlerle, İslâm’a ve Ümmete nice hayırlı ve faydalı sayılar çıkarabilmeyi bizlere nasip eylesin. Allahumme amin.

Değerli Müslümanlar! Sözlerimize son verirken sizlerden bir isteğimiz var. Dergimiz bu ilk sayısıyla birlikte; Ümmetimiz için, ailelerimiz için besmeleyle yürümeye başladı. Hak yolda yürüyenlerin azaldığı, gurabanın iyice yalnızlaştığı şu zamanda, yürüyüşünde onu yalnız bırakmayın. Zira malumdur ki; hayırlı işlerde yardımlaşmak Rabbimizin bizlerden isteğidir.

“İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve düşmanlık yolunda yardımlaşmayın. Allâh’tan korkun, çünkü Allâh’ın cezası çetindir.” [Maide: 5/2]

Hayırlı işlerde yardımlaşanlar, Allâh’u Teâlâ katında ecirde ortaktırlar, ecri paylaşırlar. Sizde ecirlere ortak olmak için; okuyup, okutarak ailenizin dergisine sahip çıkın, inşallah.

Tüm ehli imâna; hayırlı ve bereketli Ramazanlar dileriz.

fi emânillâh…

Minhâc Dergisi 1. Sayı | Nisan 2022